Gastroskopia

O badaniu 


Gastroskopia to badanie umożliwiające diagnostykę przełyku, żołądka oraz dwunastnicy. Polega na wprowadzeniu cienkiego endoskopu przez usta i przełyk. Badanie pozwala dokładnie obejrzeć wewnętrzne ściany wspomnianych odcinków przewodu pokarmowego, a także pobrać odcinki błony śluzowej i endoskopowo usunąć zamiany polipowe. 

Badanie nie jest bolesne, chociaż może powodować pewne niedogodności. Przed wykonaniem zabiegu gardło pacjenta zostaje znieczulone. Wprowadzanie endoskopu wymaga współpracy ze strony pacjenta — pozwala to zminimalizować jego dyskomfort i sprawnie przeprowadzić badanie. 


Kiedy wykonuje się badanie?


Najczęstsze powody wykonania gastroskopii:

 

  • bóle brzucha, których przyczyną mogą być wrzody żołądka,

 

  • problemy przy przełykaniu,

 

  • utrzymujące się wymioty,

 

  • problemy z trawieniem, uciążliwa zgaga,

 

  • anemia, niedobory żelaza,

 

  • utrata masy ciała,

 

  • bóle klatki piersiowej niezwiązane z sercem,

 

  • podejrzenie infekcji żołądka.


Przygotowanie do badania


Odpowiednie przygotowanie jest ważne zarówno dla skuteczności badania, jak i bezpieczeństwa pacjenta. Gastroskopia wykonywana jest na czczo lub po minimum sześciu godzinach od ostatniego posiłku (w tym czasie nie należy również spożywać płynów, żuć gumy ani palić papierosów). Podczas zabiegu gardło pacjenta jest znieczulone. U pacjentów obciążonych dodatkowym ryzykiem niezbędne może być również podanie antybiotyku. Szczegółowe zalecenia, dotyczące przygotowania do badania, pacjent otrzyma od lekarza.