Kolonoskopia

O badaniu 


Kolonoskopia umożliwia zbadanie całego odcinka jelita grubego. Jest wykonywana za pomocą endoskopu (kolonoskopu), na końcu którego wbudowana jest mikroskopijna kamera. Dzięki temu lekarz ma możliwość obejrzenia dolnego odcinka przewodu pokarmowego na monitorze. Kolonoskopia jest bezpieczna i bardzo przydatna — daje możliwości diagnostyczne niedostępne przy innych badaniach. Jest wykonywana w specjalnym gabinecie, zapewniającym pacjentowi prywatność. 


Kiedy wykonuje się badanie?

 
Najczęstsze powody wykonania kolonoskopii:

 

  • krwawienie z dolnych odcinków przewodu pokarmowego, obecność krwi w stolcu,

 

  • zaburzenia związane z wypróżnianiem, częste biegunki,

 

  • występowanie w rodzinie nowotworów lub polipów jelita grubego,

 

  • częste bóle brzucha,

 

  • anemia, niedobory żelaza,

 

  • utrata masy ciała,

 

  • poszukiwanie i obrazowanie polipów (zgrubień tkanki jelita) lub nowotworów jelita grubego.


Przygotowanie do badania 


Odpowiednie przygotowanie jest niezwykle ważne dla skuteczności badania. Jelito grube pacjenta musi być całkowicie oczyszczone — można to osiągnąć za pomocą odpowiednich środków farmakologicznych i przestrzegania zaleceń lekarza dotyczących żywienia podczas kilku dni poprzedzających badanie. W tym czasie należy unikać niektórych produktów, takich jak pieczywo ziarniste czy owoce pestkowe. Badanie nie wymaga od pacjenta kilkudniowej „głodówki" — może on spożywać posiłki do godzin popołudniowych dnia poprzedzającego badanie. 

Przed badaniem pacjent otrzyma leki, które pomogą oczyścić jego jelito, a także szczegółowe instrukcje oraz zalecenia dotyczące ich przyjmowania. Leki powinno się popijać dużą ilością klarownych płynów (może to być woda, sok bez miąższu, herbata czy kawa bez mleka). Spożywanie płynów należy zakończyć na 2 godziny przed badaniem.